PROPOSTA DE CANVI DEL SISTEMA DE FORMACIÓ

PROPOSTA DE CANVI DEL SISTEMA DE FORMACIÓ

Escrit el 04/06/2021
Juanjo R.S.

PROPOSTA DE CANVI DEL SISTEMA DE FORMACIÓ

Com vàrem explicar el proppassat 19 de maig, en aquest - comunicat -, la nostra organització sindical considera que la formació dels agents, sobretot, pels que es troben a primera fila i són els que han de donar una resposta immediata a la majoria de serveis i actuacions que tenen lloc diàriament, necessiten tenir una formació a l’alçada de les situacions a les quals han de fer front.

 

Una formació continua, real i efectiva. Una formació que integri tots els elements necessaris perquè un bon policia pugui fer la seva tasca de manera segura i eficaç.

Dintre les nostres peticions, considerem fonamental:

 

  • L’augment de pràctiques de tir i manipulació de l’arma.
  • Augment de les pràctiques de tècniques policials d’aproximació als llocs de conflicte, reduccions, contencions i trasllat de persones detingudes violentes.
  • Com fer dispositius estàtics de control i fer-los amb seguretat...

 

També és necessari que tots els agents tinguin coneixements d’ús i funcionament de totes les eines d’ús policial, en particular de la TASER.

 

Per últim, i per completar una formació integral, no podem oblidar la vessant legislativa: estar al dia de les novetats dins els àmbits penals i administratius, els canvis en matèria de tramitació d’atestats i/o altra documentació derivada de la nostra tasca policial.

 

Des de la USPAC, considerem que l’actual sistema de formació és completament ineficaç i ineficient. La formació ha d’ésser uns dels baluards del Cos de Mossos d’Esquadra, però avui per avui, la manera en qual es duu a terme fa que, els agents que han de rebre aquesta formació, ho vegin més com una obligació o com un simple tràmit. Un sistema automatitzat de formació, que no dona lloc a una adaptació de les necessitats individuals dels agents.

 

Així doncs, des de la nostra organització sindical, proposem la figura del formador adscrit de manera fixa a les comissaries. Aprofitar el capital humà de cada comissaria. Dos o tres agents que hagin estat escollits per disposar d’uns coneixements que els facilitin dur a terme aquesta tasca, i a qui se’ls formés específicament en totes aquelles matèries de les quals, amb posterioritat, hauran de transmetre a la resta d’agents de la comissaria.

 

 

Aquesta figura permetria una formació descentralitzada, directa i individualitzada. S’establiria un vincle entre formador i alumne, on seria molt més fàcil fer un seguiment individualitzat de cada agent. Un seguiment que facilitaria detectar les mancances i febleses dels agents de manera més concreta, i en el cas que aquesta formació no fos suficient per solucionar-ho, que l’agent pogués passar a un estadi superior on es tractessin aquests aspectes per serveis més especialitzats, en aquella matèria.

 

Està clar i som conscients que no tota aquesta formació es pot dur a terme en una comissaria donada la manca d’instal·lacions destinades a tal efecte, com per exemple les pràctiques de tir. Però sí que es podrien fer moltes altres:

 

  • La manipulació de l’arma. Pràctiques amb les eines d’ús policials, emmanillaments, reduccions i contencions de persones violentes.
  • Explicacions teòriques com es fa un DEC. Com s’ha d’actuar en serveis d’ordre públic. Com s’accedeix amb seguretat a un domicili. Actualització legislativa...

 

I Un llarg etcètera de matèries que, amb una adaptació mínima d’algunes instal·lacions de les comissaries, es podrien fer sense massa dificultat.

 

Per tots aquests motius, des de la USPAC proposem un canvi del sistema de formació on s’augmenti la quantitat i es millori la qualitat. Amb l’únic objectiu de millorar cada dia com a professionals de la seguretat.

 

 

 

USPAC , L'ESCUT DELS MOSS@S

 

 

04 de juny de 2021



151-2021 CANVI SISTEMA FORMACIÓ 151-2021 CANVI SISTEMA FORMACIÓ